Home
Buitenactiviteiten, Natuurinspiraties
Bomen en Mensen
Inloophuis Groesbeek
Bosrijk
Bomen planten, rituelen
Symboliek
Levensboom of boomkarakter
Bomen en Mensen cadeau geven
Persoonlijk
Zakelijk
Contact
E-mail
 
 
 

Een boom is meer dan er staat

Het staat buiten kijf dat de mensheid absoluut niet zonder bomen kan. Zonder bomen geen zuurstof, dankzij bomen verdamping bij hitte, maar  Bomen en Mensen gelooft dat bos, bomen en groen rust en ontspanning geven en dat de hedendaagse mens van deze natuurlijke rust beter en rijker wordt. Inmiddels is er meer onderzoek verricht op dit gebied, o.a. door Agnes van den Berg.

Bomen, bossen en parken zijn (hoe gering van formaat dan ook) gelukkig in heel Nederland te vinden en doorgaans gemakkelijk bereikbaar: je hebt er geen vliegtuig of auto voor nodig. Openbaar vervoer brengt je in heel Nederland in de buurt van bos, duin, uiterwaard of park, je voeten (of de fiets) doen de rest. Op die manier met bomen, bos en jezelf omgaan is duurzaam ontspannen, recreëren, in verbinding komen met de natuur buiten je en met je eigen natuur. Bomen en Mensen probeert zoveel mogelijk in - voor Nederlandse begrippen - oud bos op ontdekkings èn belevingstocht te gaan.

Bomen en Mensen praat niet met bomen maar neemt wel als vertrekpunt dat mensen wijzer kunnen worden van èn door bomen. Elke boom inspireert je op eigen wijze en jij bent degene die de inspiratie door de boom oppakt en toelaat.

Het volgende korte gedicht van Monteje spreekt mij aan en kan een als de "groene draad" van het buitenwerk gezien worden.

  • "Bomen spreken weinig, naar men weet. Ze slijten heel hun leven   mediterend". Een mooie opmaat voor een stiltewandeling.

Daarmee geef ik aan dat "bomen niet praten". Maar ze hebben ons wel "een verhaal te vertellen". Hoe? Dat leer je bij Bomen en Mensen.

Beleving en ervaring spelen een belangrijke rol in het buitenwerk. Door je te verdiepen in het leven van bomen met hun verschillende manieren van groei, bloei en verval kun je verbindingen leggen met deze aspecten in je eigen leven. Het ritme van de natuur dient zich in elk seizoen op eigen wijze en met eigen verschijningsvormen aan. In de lente ervaar je het bos (en de natuur) anders dan in de herfst. Met deze natuursymboliek werken is niet altijd makkelijk, zeker geen "snelle" weg tot wat dan ook, maar wel boeiend, verrijkend en vol vitamine G (groen).

Bomen symboliseren door hun gestage groei het leven van geboorte naar dood, van begin naar einde, van aarde naar hemel. Bomen kennen seizoenen, ieder jaar begint de groei opnieuw en bouwen zij een nieuwe jaarring op. (Het Keltische levenswiel is daarop gebaseerd). Vele jaarringen samen staan symbool voor "eeuwig leven". Wel wordt de ene boom nu eenmaal ouder dan de andere. Ook dat is natuur.
Met hun vorm, de bovengrondse takken en de ondergrondse wortels omvatten zij in de Noorse mythologie het hele universum. De Noorse levensboom is de es, ook "Yggdrasil" genoemd en deze staat in verbinding met de wereld van de goden, de wereld van de mensen en met de onderwereld. Een dergelijke boom wordt in veel culturen met het begrip levensboom aangeduid. Andere namen voor levensboom zijn wereldboom of kosmische boom. In de Christelijke traditie symboliseert de levensboom onsterfelijkheid, de vruchten van een levensboom schenken leven. In de volkscultuur waren bomen de verblijfplaats van de goden (of elfen), in de mythologie veranderden (transformeerden) goden gemakkelijk in een boom of een ander natuurwezen. Er bestaan veel volksverhalen waarin bomen soms bijzondere prestaties leveren. 

Bomen staan in een bos, het bos is een levens-gemeenschap, daarin leven andere planten en dieren. Een bosgemeenschap heeft een rijke natuursymboliek, deze symboliek kun je leren lezen en toepassen. Er zijn verschillende soorten bosgemeenschappen, elk kent specifieke flora, fauna.

Al deze verhalen bij en over bomen kunnen je nieuwsgierig maken naar wat bomen en een bosgemeenschap nu zijn. Ik neem
je graag mee het bos in en hoop je al wandelende in contact te laten komen met de bomen en de natuur van die plek. Kom je van ver en wil je toch graag met Bomen en Mensen het bos in: ik kan je tips geven voor overnachtigsmogelijkheden in het Rijk van Nijmegen, ook als het om groepen gaat.

Meer informatie: info@bomenenmensen.nl