Home
Buitenactiviteiten, Natuurinspiraties
Bomen en Mensen
Inloophuis Groesbeek
Bosrijk
Bomen planten, rituelen
Symboliek
Levensboom of boomkarakter
Bomen en Mensen cadeau geven
Persoonlijk
Zakelijk
Contact
E-mail
 
 

Bomen en mensen en hun onderlinge band

Bomen en Mensen wil door haar activiteiten het contact tussen bomen en mensen bevorderen. Een manier is het daadwerkelijk planten van speciale herdenkingsbomen  met mensen die dit aanspreekt. Het is ook mogelijk deze verbinding symbolisch tot stand te brengen.
Een andere manier is het verspreiden van kennis over (het leven van) bomen en alle daarbij behorende aspecten zoals het genieten èn respecteren van bomen. Naast kennis is ook beleving en verwondering belangrijk, praten met bomen laat ik echter over aan anderen. Toch kun je contact voelen met bomen, zeker, echter niet in de zin van "praten met".
Natuursymboliek rond bomen kan inspirerend zijn voor je dagelijkse leven, het kan je helpen om staande te blijven in de hectiek van alledag. Het is niet voor niets dat een belangrijke Mindfulness oefening "staan als een boom" heet.

 

Bijzondere bomen

De volkscultuur kende veel bijzondere bomen, variërend van het gebruik maken van helende eigenschappen zoals het salicylzuur in wilgen tot de magische kracht van maretak gegroeid op een eik.
In de Asterix en Obelix verhalen wordt met maretak - die zeldzaam voorkomt op eiken - de magische toverdrank gemaakt. De maretak komt overigens vaker voor op wilde appel of populier, maar die maretak is weer niet geschikt voor een toverdrankje. 

 

Bomen als richtingwijzer en het leven van bomen

Mensen kunnen niet zonder bomen, de esthetische en rustgevende invloed van bomen is onmiskenbaar. Maar wat zijn bomen nu precies, hoe leven en ontwikkelen zij zich, wat is hun optimale leefomgeving?
Bomen en mensen geeft diverse cursussen en workshops op dit gebied. Deze vind je bij buitenactiviteiten.

Maar hier een indruk van bomen zoal kunnen:

Bomen; geen idee wanneer zij zich precies in mijn leven wortelden. Maar op een goeie dag waren ze er, ze bleven en ze namen steeds duidelijker vorm aan. De betekenis nam in de loop der jaren toe.

Bomen; zo groot en imposant, ze vertelden me over de "kleine mens".

Bomen; hun knoppen en het zich ontvouwend blad, soms zo teer dat het je de adem beneemt.

Bomen; hun bloemen, soms verstopt tussen het blad, soms uitbundig zichtbaar. Het wonder van het naakte katje, vroeg in de lente, onbeschut tegen weer en wind.

Bomen; hun stevige stammen om tegen te leunen, steun- en troostgevers.

Bomen; levende herdenking bij geboorte, meegroeiend met jong leven en bomen, levende herdenking en troostend waar verlies is.

Bomen veranderen jaarlijks, wat zij geven ook, juist dat flexibele is mooi, hoopgevend. Niets ligt voor altijd vast, alles verandert voortdurend.

Bomen; hun specifieke stammen en schors. Het stoere van een oude haagbeuk. Wie wil niet zo zijn?

Bomen; bewerkt als hakhout, een voorbeeld van een ingreep die je te boven kunt komen, waardoor je zelfs mooier en sterker wordt.

Bomen; grillige vormen en vertakkingen, inspiratie voor schilderijen, beelden, gedichten, verhalen en andere kunsten.

Bomen; hun takken als woonplaats voor vogels, hun bloemennectar als voedsel voor bijen die er honing van maken.

Bomen; hun prachtige herfstkleuren. Wat nemen zij kleurrijk afscheid van hun werkzame jaar en hoe verwonderen zij ons daarmee. Eigenlijk wil je dat dit nooit ophoudt, deze gloeiende gouden kleurenpracht. De herfst van het leven, wat is dat mooi!

Bomen; paddenstoelen zijn hun helpers, ze werken samen tot wederzijds voordeel, Paddenstoelen die ook zorgen dat het bos weer opgeruimd raakt. Als de boomresten eenmaal verteerd zijn zorgt dat voor een nieuwe voedingslaag voor het bos.

Bomen; zij geven schaduw en koelte. Zij leven van de lucht (konden wij dat ook maar) en mineralen uit de bodem. Omdat zij er zijn kunnen wij er zijn. Zo simpel is het.

Bomen; hun simpele vorm als een kruis, een verticaal en een horizontaal, o.a. het Christendom haalde er inspiratie uit. En een gevallen boom is als een brug naar een onontdekt terrein, gebruik zo'n brug, ontdek nieuwe horizonten.

Bomen; 's winters laten zij de naakte waarheid zien. Zó durven te staan en jezelf laten zien. Niets verhullen.

Bomen; zij weerstaan alles, zij buigen mee met storm en wind, lopen na begrazing weer uit, dichten een wond af, maken desnoods nieuwe wortels.

Bomen; niemand hoeft ze aan te sturen, ze doen alles op het juiste moment.

Bomen; oud geworden verbrokkelen zij langzaam en authentiek, ook daarin voeden zij weer vele anderen.

Bomen; ontmoet ze op je levenspad, op vele wijzen zullen ze je inspireren, ook daarin zijn zij betrouwbaar. Bomen en Mensen kan je de weg wijzen.

 

  
  
Zoek  
adresgegevens

Bomen en Mensen
Lieke Vullings
1e Colonjes 8
6562 DL Groesbeek
Telefoon 024 – 3778885
Kamer van Koophandel 09177262.
NL87 TRIO 0784 8377 91


Agenda 2017

@bomenenmensen

linkedin

Download hier de augustus 2017 nieuwsbrief.  Je kunt het openen onder de downloadknop, meestal rechtsboven in je scherm.

10 november ontdektocht 5. Begraafplaats H. Landstichting.  Start 13.30


Lees: Stof uit berk als duurzaam isoleermiddel

Lees: schimmels kunnen plastic opruimen

13 mei 2015 artikel Bomen willen leven

Project Bosrijk

Je kunt een activiteit van Bomen en Mensen aan iemand cadeau geven. Informeer naar de mogelijkheden.

Meer weten over boomkarakter en de Kelten.

Oude nieuwsbrieven kun je aanvragen.

Lezer worden van de nieuwsbrief

Overige organisaties waarmee Bomen en Mensen zich verbonden voelt (wordt momenteel herzien).

Natuurwoordenboek en Natuurweetjes

Een activiteit aanvragen bij Bomen en Mensen

Bedrijfs- en familieuitjes (tot 15 personen) is mogelijk. Meer mensen kan, dan vraag ik hulp bij een collega.